Hem Leder översikt


Vandringsled
Örvallssjön


Länk vägbeskrivning/ karta (startpunkt)
Start ca 400 m öster om Svågagården, vid den gamla kiosken. Det finns möjlighet att parkera ca 40 m upp i backen till höger eller nere vid Svågagården.

Leden följer samma led som led Gravmyrberget den första kilometern. Sedan viker den av till vänster och följer fångstgropsystemet västerut.

Leden viker sedan av norrut uppför Åsbackarna. Man kommer sedan ut på en grusväg som man följer ca 1 km. Hit kan man även åka med bil för att gå en kortare sträcka fram till sjön. ca 2.7 km tur-retur. (Se friluftskartan för vägar.)

Den sista sträckan går genom ungskog och över en myr. Lite blött på vårsidan men det går bra att gå omvägar. Leden går mitt emellan två spegelblanka, trolska tjärnar så vackra i skogen. Den sista biten fram till sjön, så följer den gamla leden kanten mellan en myr och en avverkning.

Så är man då framme vid Örvallssjön. En liten stuga som uppfördes 1994 genom ett turistprojekt finns vackert belägen på en klippa med utsikt över sjön. Den är fortfarande i mycket fint skick.

Sjön har många små öar och även källor. Det är fint fiskevatten där och man behöver fiskekort. I skogarna runt sjön finns en del lämningar efter kolmilor. De är dock svåra att finna nu efter avverkningar och ny skog.Ledens längd är ca 9 km tur-retur från Ängebo.